joi, 9 iulie 2009

Imagini care-mi plac




Michael Joseph Jackson s-a născut la 29 august 1958 în oraşul Gary, Indiana (o suburbie industrială a oraşului Chicago, Illinois) într-o familie de muncitori. Fiul lui Joseph "Joe" Walter şi Katherine Esther (născută Scruse), el este cel de-al şaptelea din nouă copii. Fraţii săi sunt Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy şi Janet. Joseph Jackson a fost angajat al unei fabrici locale de oţel şi cânta adesea alături de fratele său Luther într-o formaţie de muzică R&B numită The Falcons. Michael Jackson a fost crescut de către mama sa în conformitatea regulilor impuse de Martorii lui Iehova, iar ulterior acesta s-a convertit la Islam.
De la o vârstă fragedă Michael a fost abuzat fizic şi emoţional de tatăl său, fiind nevoit să îndure ore întregi de repetiţii fără oprire, bătăi şi înjosiri cauzate de înjurături. Abuzurile din copilărie l-au afectat pe tot parcursul vieţii. Marlon Jackson îşi reaminteşte cum tatăl său îl ridica pe Michael ţinându-l de un picior şi „îl snopea în bătaie iar şi iar cu mâna, lovindu-l pe spate şi fund”. Joseph avea probleme frecvent şi îi pedepsea pe băieţii săi lovindu-i de pereţii casei. Într-o noapte, în timp ce Michael dormea, Joseph a intrat în camera sa folosind fereastra deschisă. Purtând o mască înspăimântătoare, Joseph a început să ţipe, vrând să îşi înveţe copiii să nu lase fereastra deschisă, atunci când se duc la culcare. Mulţi ani după acest incident Michael a avut coşmaruri corelate imaginii tatălui său, în care era răpit din propriul dormitor.
Michael a vorbit deschis despre abuzurile din copilaria sa în anul 1993, într-un interviu acordat moderatoarei Oprah Winfrey. El a spus că în timpul copilăriei sale a plâns de multe ori de singurătate. Într-un interviu ce făcea parte din documentarul Living with Michael Jackson (2003), interpretul şi-a acoperit faţa cu mâna şi a început să plângă atunci când vorbea despre copilăria sa.
Michael Jackson şi-a dezvăluit talentul muzical la vârsta de cinci ani în faţa colegilor de clasă şi a altor persoane, în timpul unui recital de Crăciun. În anul 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fraţilor Jackson—un grup muzical format de fraţii Jackie, Tito şi Jermaine—la început fiind muzician de backup. La vârsta de opt ani, Michael şi Jermaine au devenit cântăreţii principali ai formaţiei, care a preluat la vremea respectivă numele The Jackson 5. Trupa a concertat pentru câţiva ani în cluburile şi locurile cunoscute din Vestul mijlociu precum Chitlin' circuit, unde adesea deschideau reprezentaţiile de striptease şi alte acte pentru adulţi. Conduşi de Michael, ei au câştigat în 1966 un concurs important cu versiuni ale unor şlagăre marca Motown precum hitul lui James Brown, „I Got You (I Feel Good)”.
The Jackson 5 au înregistrat mai multe cântece, precum „Big Boy,” pentru casa de înregistrări Steeltown în 1967, iar în 1968 au semnat un contract de management cu Motown Records. Revista Rolling Stone l-a descris mai târziu pe tânărul Michael ca „un fenomen” cu „talente muzicale copleşitoare”. De asemenea, editorii revistei au observat faptul că Michael a devenit rapid cântăreţul principal al grupului, deşi iniţial se rezuma doar la dans. Cu toate că Michael „cânta cu vocea piţigăiată a unui copil, el dansa precum un dansator profesionist, iar interpretările sale timpurii semănau cu muzica RnB/Soul molipsitoare a unor personalităţi precum Sam Cooke, James Brown, Ray Charles şi Stevie Wonder”. Formaţia The Jackson 5 a stabilit un nou record în momentul în care primele patru discuri single lansate („I Want You Back”, „ABC”, „The Love You Save” şi „I'll Be There”) au câştigat consecutiv prima poziţie în prestigiosul clasament Billboard Hot 100. Pe parcursul primilor ani ai erei The Jackson 5, casa de discuri Motown a spus că Michael ar avea doar nouă ani, cu doi ani mai tânăr decât era în realitate, pentru a-l face să pară mai drăguţ şi mai accesibil publicului.

2 comentarii:

  1. Interesant, multumesc pentru informatii

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Michael Jackson NU s-a convertit la Islam. Of, of, Wikipedia asta, cu metehnele ei! Cineva a pus acolo o informaţie neverificată – preluată, ce-i drept, de pe vreun site de ştiri, care la rându-i a prezentat-o sub forma “surse spun că” – nu înseamnă că este şi adevărată. Sunt convinsă că Michael a crezut în Dumnezeu, că a fost creştin până în ultima clipă a vieţii sale. Creştin, aşa cum a ştiut el, aşa cum a fost învăţat să fie. (Ştii ce făcea în zilele de duminică Michael Jackson, superstarul mondial, în perioada Thriller? Împărţea reviste "Turnul de veghe" din casă în casă, ţinea post negru şi exersa mişcări de dans!) A avut căutările şi rătăcirile sale; au fost momente când a avut nevoie disperată de un mentor spiritual, că altfel nu s-ar fi lăsat învăluit de acel rabin-vedetă TV, care până la urmă l-a păcălit cu nişte bani şi l-a şi trădat (a se vedea confesiunile lui MJ către rabin, pe care acesta s-a grăbit să le publice, după moartea lui). Mă gândesc că tare bine i-ar fi prins lui MJ un duhovnic îmbunătăţit…
    Dar, dincolo de toate, Michael a fost/este o fiinţă fa-bu-loa-să! Love him!

    2. Şi mie îmi place Lady GaGa! E grozavă! Are talent, atitudine, forţă şi-60-90, în schimb …she has guts! E deşteaptă, şi ştie asta; e cultivată (a învăţat să cânte la pian la patru ani, în adolescenţă a fost admisă la celebra şcoală de muzică Julliard, e pasionată de istoria artei – şi asta se vede, îi place mult Rilke). La început a compus pentru alţii/altele, dar apoi şi-a luat inima în dinţi şi a decis să îşi interpreteze singură piesele. Nu ştiu cum o fi Stefanie Germanotta în particular, dar Lady GaGa este o operă de artă pop postmodernistă. Clipurile şi apariţiile ei conţin o sumedenie de referinţe culturale contemporane, fiecare cadru, fiecare gest, fiecare mişcare, fiecare piesă vestimentară spune ceva. Şi mai are şi voce!


    3. Şi îmi place şi Radu Gyr! Dar aici deja intrăm pe alt teritoriu….

    Bună, Andrei! Nu sunt Anonim, sunt Gabriela, am dat din întâmplare peste blogul tău, şi, date fiind aceste trei mici coincidenţe, nu m-am putut abţine să nu îmi dau şi eu cu părerea.
    I hope you don’t mind.:)

    And, by the way,
    La mulţi ani, de Sfântul Andrei!

    Şi un mic cadou din partea mea:

    http://www.youtube.com/watch?v=U5D9aDbgP-o

    http://www.youtube.com/watch?v=DlhfpKPfBNE

    http://www.youtube.com/watch?v=R53Ubm4txus&feature=fvw

    RăspundețiȘtergere